Jyotish

Jyotish

Image
Image

Jyotish / Djotiš / Vedska astrologijaDjotiš je vedska astrologija (indijska astrologija) in je zelo stara veda, ki sega v čas več kot 4000 let nazaj.

Djotiš pomeni: Svetloba, Luč ali točneje Kreator Svetlobe. Djotiš svetovalec pomaga osebi najti ''svetlobo'' - pomaga ji najti Pot glede na njeno rojstno karto, v kolikor se je znašla na razpotju ali celo v težjem obdobju.
Od zahodne ali moderne astrologije se djotiš zelo razlikuje v določenih zadevah; vsekakor pa imata obe astrologiji neke skupne točke. Djotiš uporablja sideralni zodiak, medtem ko zahodna astrologija tropski zodiak.

Razlika med sideralnim in tropskim zodiakom se povečuje zaradi precesije, kar pomeni, da se točka spomladanskega enakonočja premika nazaj v sideralnem zodiaku. Lahko se reče, da je tropska astrologija SOLARNA, sideralna pa je KOZMIČNA. 


Djotiš je zasnovan na 27-ih nakšatrah ali manjših ozvezdij (česar moderna astrologija ne pozna), prav tako na 12-ih bhavah ali hišah (življenjskih področjih) in 12-ih rašijih (znamenj).

Nakšatra je malo ozvezdje v razponu 13 stopinj in 20 minut ter ima vsaka svoj pomen in svojega vladarja.

Raši je znamenje, ki se razteza 30 stopinj. Vsako znamenje ima svoje pomene in svoje vladarje (planete, ki vladajo posameznim rašijem ali znamenjim). Tisti raši ali tisto znamenje, ki se nahaja točno na VZHODU, postane LAGNA - predstavlja podznak ali ascendent.

Bhave ali hiše predstavljajo določena področja življenja; poznamo 12 bhav/hiš.

Grahe ali planeti (Surya - Sonce, Chanda - Luna, ...) do nas niso namerno zlohotni, ampak udejanjajo neko našo karmo, posledico. Planeti so torej nekakšna posledica naših besed, misli, občutkov, dejanj, prepričanj, želja in tudi strahov, jeze in podobno.
Zato je postavitev planetov v naši karti posledica naše KARME.

 
Rojstna karta je slika neba v trenutku našega rojstva. Rečemo ji tudi natalna karta in vsebuje 7 planetov in 2 matematični točki, ki se ju označuje kot ''senčna planeta'' (Rahu - severni Lunin vozel, Ketu - južni Lunin vozel). 

Na podlagi rojstne karte se ''prebere'', kaj je določena oseba ''prinesla'' na ta svet, na katerih področjih je več uspeha in na katerih manj ali so celo prisotne večje ovire. Pogleda se, v kakšnem obdobju je oseba - kje jo energije podpirajo in kje ima lahko več težav. V ta namen ima Djotiš razvite preventivne tehnike, ki lahko osebi zelo spremenijo potek življanja in ji ga hkrati olajšajo.

Ena od preventivnih tehnik je tudi Tehnika Imenovanja - Namkaran, ki je starodavno znanje, pri katerem so pomembni glasovi / zlogi našega imena. Namreč, bolj pomembno je, kako izgovorimo določeno ime kot pa napisano ime (npr. napisano ime Carmen ima popolnoma drugačno vibracijo kot izgovorjeno ime Karmen, saj aktivira drugo hišo ali področje in s tem drugi planet ali celo več planetov).

Pri izračunu določenega imena ali vzdevka (ki je lahko tudi ime proizvoda, projekta, podjetja, ...) se uporablja rojstna karta osebe, pri čemer je pomembna točna ura in kraj rojstva ter ne le rojstni datum. Ko se pregleduje ime osebe, je bistvenega pomena, katero bhavo ali hišo (področje) aktivira obstoječe ime ali novo, izbrano ime oziroma vzdevek; npr. ima Sara bo nekomu aktiviralo finance, medtem ko bo isto ime eni drugi osebi aktiviralo ovire.
Vsekakor je potrebno tudi dobro pregledati, kje so postavljeni dobri in ''slabi'' planeti, v kakšnem dostojanstvu so oziroma kakšno moč imajo ter dobro se pogleda tudi črke, vsaj nosilne črke, za katere je priporočljivo, da nam nosijo lepo, dobro energijo.

Za svetovanje me lahko kontaktirate na - 041 656 476